Svendborg KammermusikforeningSVENDBORG KAMMERMUSIKFORENING


Foreningen blev stiftet i januar 1918 af en håndfuld mænd og kvinder i Svendborg, der havde det til fælles, at de brændte for den klassiske musik. Alle var de endvidere habile amatørmusikere, som selv spillede til koncert nr. 1 den 29. januar 1918, hvor de blandt andet opførte Schumanns klaverkvintet. De fleste koncerter var dog med professionelle kunstnere, der typisk kom fra København eller udlandet, og faktisk var den sidste såkaldte ”hjemlig aften” med lokale kræfter i 1944. Næsten alle koncerter har fundet sted i Borgerforeningens Guldsal, et af landets bedste rum når det gælder kammermusik, hvilket tydeligt fremgår af kunstnernes kommentarer i Foreningens gæstebøger.

I 1943 afholdt man koncert nr. 100, og i den anledning blev der udgivet et lille festskrift. Nogenlunde samtidig kom advokat Oscar Eli Poulsen i bestyrelsen, og han blev, sammen med sin kone Valborg (Pylle), den drivende kraft gennem et halvt århundrede, og først i en alder af 94 forlod han formandsposten. Oscar Eli havde næse for kvalitet og sans for, hvordan man fik de store verdensnavne her til byen.

I 1950erne og 1960erne optrådte kunstnere som alten Kathleen Ferrier, violinisten Isaac Stern, strygeorkesteret I Musici, Wiener Sängerknaben og pianisten Vladimir Ashkenazy, og der var lange ventelister for at blive medlem.

Dengang var der over 800 medlemmer, i dag er der ca. 225. Men efter en afmatning i 80erne og 90erne er medlemstallet i dag let stigende, og vi fornemmer i disse år en voksende interesse for den klassiske musik. Så vi ser ganske lyst på fremtiden, også fordi vi altid har satset kompromisløst på høj musikalsk kvalitet, som vi mener, er den måde, en forening som vores kan overleve. Vi har normalt 6 koncerter årligt, hvoraf de 4 typisk vil være med danske kunstnere, og det er bestyrelsens mål, at medlemmerne altid vil få lejlighed til at stifte bekendtskab med de vigtigste aktører på den danske kammermusikscene. I oktober 2012 afholdt vi koncert nr. 450. I november 2020 afholdt vi koncert nr 500.
Man kan se program og kunstnere for samtlige koncerter i hovedmenuen under Koncerter. De findes i Gottschau-Fortegnelsen, som har navn efter en tidligere formand.